marți, 15 februarie 2011

De la 23.000 de fani, la 1.200! Steaua îşi pierde suporterii: "Burdujan, în loc de Stancu şi Kapetanos! Ce ruşine!"

Steaua e considerată echipa cu cei mai mulţi suporteri din România, însă, paradoxal, odată cu trecerea anilor, aceştia îşi fac din ce în ce mai puţin apariţia pe stadion. Statistica arată că fanii şi-au pierdut din interes în ultimii ani, lucru care coincide cu lipsa de performanţă a celui mai galonat club de fotbal din România.
Este de ajuns să urmăreşti evoluţia numărului de spectatori din acest sezon al roş-albaştrilor pentru a-ţi da seama ce va urma în retur. Emulaţia care a cuprins Ghencea în vară odată cu instalarea lui Piţurcă s-a stins repede după plecarea acestuia.
De la 23.000 la 1.200 de spectatori în doar patru luni!
Astfel, de la 23.000 de spectatori în Ghencea, atât cât s-au înregistrat la meciul de acasă cu Universitatea Craiova, Steaua a ajuns la 1.200 de fani în tribune la partida cu "U" Cluj! Automat şi profitul realizat din ticketing a scăzut dramatic. Singurele partide care îi mai atrag pe fani sunt cele considerate derby. Într-un interviu acordat site-ului ziare.com, vicepreşedintele AISS, Costi Vasile, explică de ce suporterii stelişti nu mai vin la fotbal şi merg mai mult la handbal, baschet sau hochei. "Şi-au găsit refugiul în alte sporturi care le suplinească bucuria.

Steaua are căutare mai mare afară
În cazul Stelei, cel mai elocvent exemplu este echipa de baschet, care, reînfiinţată în urmă cu doi ani, a reuşit printr-un management eficient să ajungă printre cele mai bune din România, să atragă fanii în sală şi să privească înainte spre performanţă.
În paralel însă cu situaţia deloc plăcută cu care se confruntă Steaua pe plan intern, atunci când vine vorba de meciurile din străinătate cererile de bilete depăşesc aşteptările. În deplasarea de la Liverpool, de anul trecut, roş-albaştrii au fost încurajaţi de peste 1.500 de români.
De ieri s-au pus în vânzare abonamentele pentru retur. Cel mai scump costă 250 de lei şi e la tribuna 0, iar cel mai ieftin e la peluză, 50 lei
Primul meci de acasă va fi cel cu FC Braşov, unde cel mai ieftin bilet va costa 10 lei
25 de lei e cel mai ieftin bilet la derby-ul Steaua - Dinamo, iar cel mai scump, 100 de lei la fotolii
Media meciurilor de pe teren propriu din sezoanele trecute:
2009/2010 6.029
2008/2009 10.694
2007/2008 10.606
2006/2007 8.764
2005/2006 8.600
5 ani au trecut de când Steaua a cucerit ultimul titlu în Liga I
12 ani au trecut de când nu s-a mai câştigat Cupa României
"Când eşti pe locul 7 în campionat, e normal ca suporterii să nu mai vină la stadion. Ce, sunt fraieri?", Gigi Becali, finanţator Steaua

"Blazonul e târât prin noroi"
Într-un interviu acordat site-ului ziare.com, vicepreşedintele AISS, Costi Vasile (foto), a vorbit despre situaţia actuală a clubului în raport cu fanii.

Sunt dispuşi suporterii să revină pe stadion? S-au cam îndepărtat în ultima vreme...
Mişcarea suporterilor e normală. Din păcate, Steaua a început să nu mai semene deloc cu ceea ce aceştia îndrăgiseră iniţial, cu ce se identificau. Scandalurile repetate în care a fost implicată echipa prin vocea patronului, lipsa unor proiecte pe termen lung, dar şi a performanţelor, desele schimbări de jucători şi antrenori nu au făcut decât să alunge suporterii.

Cum comentezi acţiunile conducerii din ultima vreme?
Se încadrează în acelaşi tipar al incompatibilităţii actualei conduceri cu tradiţia şi istoria clubului. E incalificabil să schimbi patru antrenori, să dai afară fostele glorii, să renunţi la cei mai importanţi jucători. Iar singurele lucruri prin care să te faci remarcat să fie apariţiile zilnice cu scandal la TV, ieşirile nocturne prin diverse cluburi comunale sau partidele de "relaxare" în faţa webcam-ului. Blazonul Stelei e târât prin noroi în fiecare zi.

Transferul lui Burdujan?
A fost considerat de mulţi un mare talent, dar n-a confirmat. Totuşi, când rămâi fără Kapetanos şi Stancu şi îl aduci pe Burdujan ca să suplinească lipsa lor, spune multe despre tine ca echipă. El se încadrează în strategia Stelei: jucători ieftini sau liberi cu un salariu de până la 10.000 euro pe lună. Performanţa va fi 0.

Ce aşteptări aveţi de la acest an?
Nu se poate spera la performanţă în condiţiile actuale. Singura şansă ca suporterii să se poată bucura din nou alături de Steaua o reprezintă ruperea oricăror legături între club şi actualul patron.
"Suporterii nu vor reveni pe stadion decât dacă vor găsi un loc cu care să se identifice, planuri de viitor, management competent, performanţă şi în primul rând decenţă", Costi Vasile, vice-preşedinte AISS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu